Öne Çıkan Yazı

Özyeğin 101

Merhabalar arkadaşlar,
bendeniz bir pilot adayı, üniversiteli bir arkadaşınız. Özyeğin Üniversitesi pilotaj bölümünde okuyorum.
İki yıllık tecrübelerime dayanarak size bölümden önce üniversiteyle alakalı bilgi vermek istedim. Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy'de şehrin biraz dışında konumlandırılmış bir yer. Yolda atlar görmeniz çok olası. Dahası eşekler, tavuklar, ördekler... Bir nevi hayvanat bahçesi deneyimi sunuyor size okul yolumuz.

Okula ulaşmak için kendi aracınızı tercih edebileceğiniz gibi shuttleları da tercih edebilirsiniz. Shuttle bilgisi için; https://www.ozyegin.edu.tr/tr/iletisim/servis-saatleri

Okulumuza ne yazık ki halk otobüsleriyle ulaşmak biraz zor ama imkansız değil. Günde üç-beş kez uğrayan bir iki otobüsü saymazsak (o otobüslerin bilgisi için; https://www.ozyegin.edu.tr/tr/iletisim/iett-hatlari-ile-kampuse-ulasim  ) birkaç otobüs de okula 3 kilometre kala bir yere kadar getiriyor. Buradan sonrasını yürümek istemezseniz de ring var. ( https://www.ozyegin.edu.tr/tr/iletisim/servis-saatleri )

Diyelim ki okula ulaştınız, güvenlikte kimliğinizi esir bıraktınız veya öğrenci kartınızla içeri girmeyi başardınız...


Okulumuzun, şahsen benim bayıldığım, büyükçe bir kampüsü var. Çimlerde gitar çalan gençleri görmek bile mümkün. Tabii mevsime bağlı değişen durumlar bunlar.

Okulumuzun yurtları gayet komforludur. Kalan arkadaşlar genelde memnun. Onlar hakkındaki bilgilere de buradan ulaşabilirsiniz; https://www.ozyegin.edu.tr/tr/yurtlar

Her yurdun insanı da başka başkadır. İnsanlarla iç içe yaşamaktan keyif alan yurt 1 sakinleri ve tepe çıkmanın eziyet olduğunu düşünen yurt 6 sakinleri... Her yurdun ortak alanı vardır. Buralarda kafeler bulunur. Arkadaşlarınızla beraberce oturabilir, sohbet edebilirsiniz. Son zamanlarda bir kadın erkek kısımlarını ayırdılar mı ne bir şey oldu da çok emin değilim ondan.

Yurtların mutfaklarında yemekler yapabilir, gastronomi okuyan arkadaşlarınızın final ödevlerini yiyebilirsiniz. Özyeğine gelecekler dikkat, gastronomiden arkadaş şart!

Yaptıkları yemekleri bir de story atmıyorlar mı... off!

öhm... Neyse neyse, nerede kalmıştık? Yurdunuzu veya çıktığınız öğrenci evini hallettiniz (ki bunu önermiyorum, hele ki ilk seneden!) kaldı eğitim öğrenim hayatınız. Okulumuzun Scola adını verdiği yabancı diller okulunu (school of languages) okumalı veya hazırlık atlama sınavında başarılı olmalısınız. Scola 'dan bahsetmeden kısaca atlama sınavından bahsedeyim.

Yazın sonuna doğru gireceğiniz iki aşamalı bu sınav sizi direk bölüme taşıyacak. B2 seviyesi olmanız yeterli. Sınava dair detayları burada bulabilirsiniz; https://www.ozyegin.edu.tr/tr/ingilizce-hazirlik-programi/trace

Bütün teknik detayları bulabileceğiniz linki paylaştığıma göre Scola'nın nasıl bir yer olduğundan bahsedeyim size.

Scola A2, B1, B2 seviyelerine ayrılmıştır. Girdiğiniz hazırlık atlama sınavında hangi seviye çıktıysanız o seviyeden kura girer ve erken bitirebilirsiniz. O yüzden kesinlikle sınava girmenizi tavsiye ediyorum.

Ben B1 seviyesinden girdim. B1 seviyesi özetle 'lisede ingilizceniz ortalama seviyedeydi' demekmiş. Scola'yı normal zamanında bitirmek için girmeniz gereken kur, bu. Eğer A2 den girerseniz yaz okuluna kalmanız gerekir. B2 den girerseniz de yarım dönemde bitirir ve eğitim hayatınıza irregular yani düzensiz olarak başlar ve yarım sene erken bitirirsiniz.

Bir dönemde bir kur atlanıyor. Sene içindeki önemli sınavların yanı sıra birkaç farklı irili ufaklı sınava giriyorsunuz. Derse katılımınız, yoklama, öğretmenlerle ilişkiniz hep notunuzu etkileyen faktörler. Performans notu burada da var yani. Belli bir saat gelmeme hakkınız var. Özürsüz şekilde bunu geçirirseniz sorgusuz sualsiz kur tekrar edersiniz ve aynı parayı verirsiniz.

Scola sisteminde bir ana ve bir destek diyebileceğimiz iki öğretmeniniz olur. İki sınıfa nöbetleşe giren bu öğretmenlerden biri sizin ana öğretmeninizken diğer sınıfın destek öğretmeni olur. Size notu ana öğretmeniniz verir ama diğer öğretmenle danışarak yaparlar.

Scola eğitimi haftanın 5 günü en az 4 saat olduğundan İngilizce'yi aşırı geliştiren bir program. Bu yüzden takviye dersler almanıza gerek yok. Öğretmenler her derse gelirken size testler konu anlatımları gibi materyalleri sağlıyorlar. Almanız gereken kitaplar okuldaki dükkanda (özüshop) satılıyor. Fiyatları biraz tuzlu (okuldaki her şey gibi) ama sonuçta ulaşımı kolay oluyor. Özyeğin'in hazırlık kursu equals belgesine sahiptir. Bunu internette araştırabilirsiniz ama bildiğim kadarıyla Avrupa'daki üniversiteler ile eş değer demek.

Özyeğin internete çok bağımlı bir sisteme sahip. Bu ne demek derseniz eğer, derslerinizle ilgili her türlü bilgiyi, oda rezervasyonlarınızı, yurtlarla ilgili işlemlerinizi, ödemelerinizi (shuttle kartı ödemesi dahil), yemekhanede ne yemek olduğunun bilgisini internette bulabiliyorsunuz. Her türlü şikayetinizde okula mail atabilirsiniz. Solution Center bunun için var. Okula girdiğinizde verilen e-posta adresi ve belirlediğiniz şifre her şey. Okulun internetine bağlanmak, kütüphanedeki bilgisayarları kullanmak, okuldan gelen mailleri alabilmek için bu bilgileri kullanıyorsunuz. Her şeyden haberdar olabilmek gerçekten çok önemli o yüzden telefonunuzda Gmail uygulaması olmalı ve bildirimlerini açık bırakmalısınız. Bir sabah hocanız 8.40 dersini iptal ettiğinde ve bunu dersten yalnız birkaç saat önce mail yoluyla haber vermek istediğinde sınıfa giden tek kişi olmamanız önemli. Lisenin aksine üniversitedeki Whatsapp grubu arkadaşlarınız pek bilgi paylaşan insanlar olmuyor çünkü.
 Üniversitede aklınızda kalması gereken en önemli noktalardan biri de bu zaten; millete uyarsanız yanarsınız. Herkes bireyseldir üniversitede. Dersi herkes kırıyor diye kırmamalısınız. Lisede işe yarasa da üniversitede yaramaz. Herkes kurtulur, olan size olur benden söylemesi.

Diyelim ki hazırlığı da geçtiniz, artık önünüzde dışarıdan basit görünen ama içine girince bir maratona dönüşen 4 yıl var. Kişisel olarak okulun vakıf üniversitesi olması da derslerden kalmak konusunda daha fazla baskıya neden oluyor.  

Okulda hamburgercisinden pizzacısına pilavcısına kadar türlü türlü yemek yenilecek ve zaman geçirilecek yer var. Okula girdiğimden beri burayı küçük bir öğrenci kasabası olarak tanımlıyorum.

Üniversite seçimi çok önemli. Gerek eğitim sonrası hayat olsun gerek okurken sağladığı imkanlar olsun Özyeğin harika bir okul. Yaşaması, vakit geçirmesi de çok keyifli. Gelip görmenizi, yazın boş vaktinizde tanıtım günlerine katılmanızı tavsiye ederim,

Esen kalın.

Yorumlar

  1. Aynı sınıfta olmamıza hatta aynı kurdan başlamamıza rağmen bana okulunu nasıl anlatırsın deseler bu kadar güzel anlatamazdım. Daha nice yazılara kıvırcık arkadaşım

    YanıtlaSil
  2. Saadet Hoca bunu cok begendi! Takipteyiz kaptanim.

    YanıtlaSil
  3. ne güzel anlatmışsın eveeet :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder