Öne Çıkan Yazı

Nasıl Pilot Olunur?

Nasıl Pilot Olunur? 

Nasıl pilot olunur? Nasıl pilot olabilirim? soruları bana sıkça soruluyor. Kendim için çok düşünmeden üniversite yolunu seçmiştim ama farklı yolları da var. Bugünkü yazımda sizin için bu yolları derledim.

pilotaj eğitimi için istenen minimum özellikler;

  • En az Lise mezuniyeti
  • Uçuşa elverişli olduğuna dair sağlık raporu
  • Yeterli dil seviyesi

Lisans Programları

İlk olarak üniversitede pilotaj lisans programlarından bahsedeceğim. Üniversite sınavından belirli bir puanı aldığınızda burslu veya burssuz olarak pilotaj okuyabilirsiniz.


dil.

Bu yöntemde önceden dil bilmeniz zorunlu değildir. Birçok üniversitede hazırlık bölümleri sayesinde ingilizce eğitimi çözülür. Yeterli İngilizceniz varsa bu sizin için artı olur ve hazırlık bölümünü atlayabilirsiniz.

Üniversiteye geçtiğimde ve hazırlık sınıfına para harcamak istemediğimden birkaç kitap alıp İngilizce çalışmaya çalıştım ama öyle olmuyormuş o işler. Hazırlığın bana çok faydası oldu. A2 olan İngilizcemi B2 yaparak tamamlamış oldum.

Tabii bu pilotluk için yeterli olmayacak. Daha sonrasında ingilizce yeterlilik sınavlarına tekrar girmemiz gerekecek. Fakat lisans programınızın rahat geçmesi için hazırlık sınıfını tavsiye ederim.

yaş.

Üniversitede pilotaj tercih ederek sektörde çok büyük bir avantaj elde edersiniz; yaş. Havacılık sektörü çabuk büyüyen yapısıyla, belirsiz çalışma saatleriyle, uzun ve yorucu temposuyla genç ve dinamik bir sektör. Pilotların genç olması tercih edilen bir durum. Üniversite pilotaj okursanız halihazırda üniversitesini bitirmiş ve mesleğini kendine uygun bulmadığından veya farklı sebepten işini bırakıp uçuş okuluna başvurmuş birinden yaşça çok genç olacaksınız.

Yalnız bu işin bir olumsuz yanı var. 17-18 yaşında mesleğinizi seçmiş ve bu uğurda çok yüksek miktarlar ödemeye başlamış olacaksınız. Bu yaşların bir meslek seçmek için hala çok genç yaşlar olduğunu düşünüyorum. Yolun yarısında dönmek isterseniz verdiğiniz para ve emeği göz ardı edip dönemeyeceksiniz. Pilotajın size uygun olup olmadığını anlamanız ise -benim okulum için- uçuş eğitiminin başladığı 2. sınıfın bahar dönemine denk gelecek.

zaman.

Evet, üniversite okuyarak çok daha genç yaşta pilot olabileceğinizden bahsettim. Fakat, hazırlık sınıfı ile beraber lisans bölümü 5 yıl sürüyor. Buna kıyasla bir uçuş okulundan 2 yıl içinde mezun olabilirsiniz.  

finans.

Ödeme tabii ki önemli bir konu. Okulun her yıl tefe-tüfeye göre hesaplanan zam oranları var. Buna artı olarak uçuş okuluna da bir ücret ödüyoruz. Normalde uçuş okullarına verilenden daha az oluyor okul anlaşmalı olduğu için.

Havacılık eğitimi veren üniversiteler; Özyeğin üniversitesiBahçeşehir ÜniversitesiAtılım ÜniversitesiOkan ÜniversitesiKTO Karatay ÜniversitesiTürk Hava Kurumu ÜniversitesiAntalya Bilim ÜniversitesiEskişehir Teknik Üniversitesi

Askeri Havacı Olmak (Hava Harp Okulu)

Hava Harp Okulu (veya Kara Harp Okulu'ndan kara havacılık) hakkında pek bilgim yoktu. Taa ki... İnternetten şuan çok yakınım olan biriyle tanışana kadar. 

HHO'nun sistemini ben de o zamana kadar pek bilmiyordum. Buna rağmen İki yıldan fazla süredir birinci ağızdan askeri pilotluk hakkında bilgi edinmiş oldum.

iş garantisi.

Her hangi bir askeri okulda okurken veya mezun olduktan sonra devlet himayesindesiniz. Devlet size ihtiyacınız olabilecek her şeyi en kalitelisinden fazlasıyla temin eder. Yemek, ulaşım, barınma masrafları olmaz. Bunun üstüne aylık maaş da verilir. (Evet, henüz öğrenciyken.) Devlet bütün bu imkanları ileride kendi bünyesinde çalıştıracağı askerlere verir.
Yani askeri okuldan mezun olduğunuzda yüzde yüz iş garantiniz vardır. Üstelik HHO'dan yalnızca pilot olarak mezun olacağınızı düşünmeyin. Eğer pilotluğa uygun olmadığınıza karar verilirse yer subayı olarak çalışmaya başlayabilirsiniz çünkü HHO pilot değil pilot adayı subay yetiştiriyor. 

Sivil pilotlukta böyle bir durum yok. Virüs nedeniyle açıkta kalan sayısız çalışan var şuan sektörde. 

tazminat.

Daha önce bahsettiğim devletin kendi potansiyel askerine bakması durumu siz başarılı olduğunuz müddetçe var. Eğer akademik başarısızlık veya disiplinsizlik gösterirseniz okul ile ilişiğiniz kesilir. Bu durumda okulun size sağladığı imkanlar dahilinde edilen masraf sizden tahsil edilir. 

Kısaca okul verdiği parayı geri ister. 



eğitim.

Hava Harp Okulu sağladığı imkanlar sayesinde çok çekici bir tercih gibi görünüyor olsa da sağladığı üç farklı eğitim (mühendislik, askerlik ve pilotaj -yalnız öğrenci seçme uçuşu için-) dolayısıyla oldukça zorlu.

Askeri eğitimler özellikle yaz mevsiminde gerçekleştirilen askeri kamplar ile veriliyor. Bu kamp aşağı yukarı bir ay süren ve askeri eğitimin yanında planör, paraşüt, birkaç günlük hayatta kalma becerisinin de kazandırıldığı oldukça zorlu bir süreç. 

Askeri eğitim sadece kampta da kalmıyor. Haftanın her günü askeri disipline tabii olduğunuz bir okul ve yurt ortamına sahip olacaksınız. Üstünüze kamuflaj veya dahili kıyafet olmadan su almaya bile çıkamayacaksınız.

Akademik eğitim ise herhangi bir üniversiteyle denk zorlukta bir mühendislik eğitimi. Gün içindeki dersler her gün sabah erkenden başlayıp akşamüstü bitecek.

Pilotaj eğitimi HHO'dayken verilmiyor. Okul bittikten sonra pilotaj eğitimini alıyorsunuz. Yalnız okula girmeden geçtiğiniz türlü türlü testten sonra ÖSU adı verilen öğrenci seçme uçuşlarına girip yalnız uçuşunuzu gerçekleştiriyorsunuz ve okula ancak öyle kabul ediliyorsunuz. (İntibak safhası yandan kafasını uzattı ben de varım diyor şuanda...)

sosyal yaşam.

Sosyal hayatınızı yine 5 yıl süreyle (hazırlık dahil) dondurmanız gerek. Zira okuldan haftasonları hariç çıkamıyorsunuz. Akıllı telefon yasak. 

Uçuş Okulları

Özyeğin Üniversitesi pilotaj bölümü öğrencileri olarak aynı zamanda uçuş okullarına da aşinayız. Zira okulumuz AYJET ile iş birliği içerisinde. Teorik eğitimlerimizi üniversitede alırken uçuş eğitimlerimizi Ayjet'te alıyoruz. 

Uçuş okullarında genelde lise mezunu olma şartı aranır fakat üniversite mezunu olmak neredeyse elzemdir diyebiliriz. Tabii eğer ticari pilot olmak istiyorsanız. Çünkü özel pilot lisansını bir lise öğrencisi olarak alabilirsiniz. 

esneklik.

Diyelim ki üniversiteden mezun oldunuz ve bölümünüzün size uygun olmadığına karar verdiniz. Uçuş okulları bu durumda aynı ehliyet kursları işlevi görürler. İstedikleri yeterlilikleri sağladığınızda her uçuş okuluna kabul edilirsiniz. Uçuş okullarında üniversite puanı şartı aranmaz. Üstelik bitirdiğiniz lisans bölümünün pek önemi yoktur. Radyo televizyon bitirip uçuş okuluna gitmek isterseniz bunu yapabilirsiniz.

finans.

Uçuş okulları euro üzerinden ödeme alırlar. Genelde çok yüksek fiyatlar istenir. Kur da oynadığından ödeme konusu zorluk yaratabilir. Üniversitede pilotaj okumak ve bir uçuş okulunda pilotaj eğitimi almak hemen hemen yakın maliyetlere gelecektir. (Özyeğin için konuşuyorum.)

Araştırmanız için bazı uçuş okullarının websiteleri; AyjetAfaER-AH

Turkish Airlines Flight Academy

Pilot olmak isteyip TAFA'da eğitim almak isterseniz eğer öylece hemen başvuramıyorsunuz. Türk Hava Yolları Kariyer web sitesinden yayınlayacağı ilanları beklemek durumundasınız. Peki şartları nelerdir?

TAFA başvuru şartları.

-T.C. vatandaşı olmak.
-En az önlisans derecesi mezunu olmak (örgün veya açıköğretim farketmiyor.)
-Başvuru zamanı 35 yaşından gün almamış olmak.
-1.57-1.95 boyları arası vucüt kitle endeksi 20 ile 30 arası olması.
-Adli sicil kaydı olmaması.
-Belirtilen sınavlarda geçerliliği en az 2 yıl olan belge.
-TOEFL (IBT) : 75 (Speaking : min.20)
-IELTS (Akademik): 60 (Speaking : min.18)


Eğitimleri 16-18 ay süren teorik ve uçuş eğitimlerinden sonra İstanbul'da 3-4 aylık tip eğitimi alıyorsunuz. 16-18 aylık süreçte uçuş, barınma ihtiyaçlarınız THY tarafından karşılanıyor ve bu süreç içerisinde sizlere 2 askeri ücret maaş bağlanıyor. Flight academy'de yaklaşık 191 saat uçuş ve 750 saat teorik eğitim alınmaktadır.

Yurt Dışında Pilotaj Eğitimi Almak

Yurt dışında pilotaj eğitimi almak tıpkı diğer bölümleri okumak gibi oldukça yaygın. Yurtdışında pilotaj eğitimi veren üniversiteler veya uçuş okulları bu iş için değerlendirilebilir. Daha makul fiyatlara, üstelik yeni kültürler öğrenebileceğiniz yabancı bir ülkede eğitim almak çoğu insanın hayali.

dil.

Yalnız bu işin negatif bir yanı da yok değil. Bizim okuldaki yabancı arkadaşlarımdan edindiğim tecrübemle konuşuyorum ki, dilini bilmediğiniz yabancı bir ülkede okumak göründüğünden daha zor. Eğer çoğunluğun yerli kişiler olduğu bir okula gidecekseniz oradaki öğrencilerin her fırsatta kendi dillerinde konuşacağını unutmayın. Öğretmenler bile zaman zaman yerli dili kullanacaklardır. Üstelik İngilizce sizin de ana diliniz değilse İngilizcede de sorun yaşama olanağınız var. Anlamadığınız bir şeyi kimse size çeviremeyecek. Dolayısıyla ders konusunda çok bir şey kaçırmasanız bile yabancı bir ülkede sosyalleşmekte zorlanacaksınız.

hukuk. 

Bir yabancı olarak alıştığınız hukuk sistemi ve yasalar ülkeden ülkeye değişiklik göstereceğinden burada suç görmediğiniz durumlar farklı bir ülkede suç teşkil edebilir. Dolayısıyla birkaç yıllığına yaşayacağınız ülkenin hukuk kurallarını temel olarak da olsa öğrenmelisiniz.

Üstelik ehliyetinizi kullanıp kullanamayacağınız gibi küçük görünen ayrıntıları bile araştırmalısınız. 

Yurt dışında pilotaj okumak bazen daha uygun fiyatlı görünebilir. Ancak ve ancak bilmediğiniz ödemelerle karşılaşmamak için önceden iyi araştırma yapmalısınız. Bazı yurtdışı eğitim kurumları barınma masrafını bile karşılıyorken bazıları siz gittikten sonra önünüze ek masraflarla dolu faturalar koyabilir. Dolayısıyla vatandaşı olmadığınız ve hukuk sistemine aşina olmadığınız bir ülkede böyle bir sorunla karşılaşmak ciddi sıkıntılara yol açar.

Bu gibi durumlarda ilk başvuracağınız yer tabii ki elçiliklerimizdir.

Umarım bu yazı biraz da olsa sizi bilgilendirmiştir. Sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim,

Kıvırcık Pilot.

 
  

Yorumlar