Öne Çıkan Yazı

Kanatlar Ne İşe Yarar l Kanat Çeşitleri

Merhaba arkadaşlar,

Bugün havacılığın biraz teorik konularından yani bir uçak nasıl uçar gibi soruların cevabını kısmen alabileceğimiz, eğer evde kağıttan uçak yaparsanız amacınıza göre kanadını nasıl keseceğinizi öğreneceğiniz bir yazı olacak. 

Evet kağıttan uçakları yaparken kanat şekillerini değiştirerek farklı özellikler verebilirsiniz, kanatların iki köşesini katlamak, rüzgarlık eklemek üstten delikler açmak birçok çocuğun hatta bizlerin küçük uçak mühendisleri olarak hissetmemizi sağlıyordu... 

Hadi biraz kanatları konuşalım :))

Öncelikle kanatlar birçok çeşitle ayrılır ileride ki yazılarımızda diğer çeşitleri de incelemeyi düşünüyoruz ama şu an için Üstten görünüşlerine göre kanat çeşitlerine bakacağız. Yani teorik olarak uçağın hücum eksenine göre yaptığı açıya göre kanatlar da denilebilir 


Kanat Nedir? Ne işe yarar?

Kanatlar için uçakların iki kenarına simetrik ve ankastre şekilde bağlanan ve bir ucu serbest kirişlerdir diyebiliriz. Genel amaçları uçağın gövdesi için belli bir direnç alanı yani taşıma görevi yapması. Rüzgar vurdukça tıpkı bir uçurtma gibi yükselmesini yahut alçalmasını sağlamaktır.

Uçak yatay bir şekilde seyir halindeyken bile taşıma sağlanabilirsin diye kanatlar uçaklara paralel değil kanat tespit açısı dediğimiz bir açı ile bağlanır.

                                      
Nedir bu kanatların çeşitleri? Açıları?

Çok basit sizlerin de isimlerini aklınızdan geldiği gibi söyleyeceğiniz isimleri vardır kanatların  fazla bekletmeden direk başlayalım:

Düz kanatlar(Straight Wing):

Genel olarak dikdörtken şekilleri olan stall hızları düşük uçaklardır. ( stall veyahut perdövites bunu sonra ki yazılarımda açıklayaca
ğım kısacası havada kalmak için en az olması gereken hızı. hız bu seviyenin altına düşerse uçakta düşer). Çok ağır olmaları dezavantajdır. Fakat yapımı kolaydır. Yüksek hızda ki uçaklarda kullanılmazlar...
                                        

İki Taraftan Açılı Kanatlar ( Tapered Wing): 

Stall hız limiti olarak düz kanatlardan daha yüksektir. Fakat diğer özelliklerine baktığımızda hafifliği, yüksek hıza dayanıklılıkları bakımından ayarlanabilir oluşları ile daha iyidir. 

                                                
Geriye Ok Açılı Kanatlar (Sweptback Wing):

Ses hızını geçince harika performanslar sergileyen kanat çeşididir. Eğer kağıttan uçağınızın ani hızla çok uzağa gitmesini istiyorsanız kanatlarını geriye doğru düzenleyebilirsiniz. 

                                  
Üçgen Kanatlar ( Delta Wing):

En sevdiğim en fotojenik bulduğum kanat çeşidi.  Geriye ok açılı kanat çeşidi ile aynı özelliklere sahip olsa da kanat yüzey alanı arttığı için hem stall hızı daha düşük hemde sürüş ve manevra kabiliyetleri olarak inanılmaz derecede esneklik sağlar. Filmlerde gördüğünüz tomcat savaş uçakları birden bire tırmanışla geriye dönüş manevraları sizi büyüleyebilir. kağıttan uçakların klasik olanları genelde bu türden kanatlardır
                                  
Elips Kanatlar (Eliptical wing):

İkinci dünya savaşı filmlerini izlediyseniz bol bol göreceğiniz kanat çeşidi, Günümüzde pervaneli uçaklar için ideal kanat yapıları olsa da yapımı zor olduğundan kullanımı çok aza düşmüştür Genel özellik olarak Birçok alanda en verimli en faydalı kanat çeşididir. Yapısal dayanıklılığı en çok olan kanat yapısıdır.
                                                    

Öne Ok Açılı Kanat Yapısı ( Forward Swept):

Düşük hızda da olsanız yüksek hızda da bu kanat çeşidi sizler için üstün manevra kabiliyeti ve daha az geri sürüklenme sağlayacaktır. Yaygın olarak kullanılmama sebebi kanat ucunun belirli hız ve sürüklenme durumlarında burkulması ve kırılmasıdır. Tabi kırılmaması için daha sert yapılabilir fakat bu da ekstra maliyet demektir. 


Annelerimizin Kanatları: 

Görünmez bir melek gibi her türlü cefaya acıya katlanarak bizleri yetiştirmeleri, karınlarında onca ay taşımaları bizimle bir olmaları göz önüne alındığında cennetlik annelerimizin de kanatları vardır, Ve bence en iyi kanatlarda onlarındır. En büyük özellikleri doğuştan olmaları ve semavi açılarıdır. Görünmez oldukları için düşman radarına asla görünmezler. Ve böylece hiç anlamadığınız bir anda kafanıza terlik mühimmatını atabilirler. Onları sevin! 





Evet arkadaşlar kanat çeşitlerini bu yazıda kısaca ama dolu dolu özetlemeye çalıştım. En başta da belirttiğim gibi kanatlar birçok yönden sınıflandırılmakta. Üstten görünüş adına sadece bu alt başlıklar var. Bir sonra ki yazılarda kanatların daha detaylı kendi başına özellikleri ve uçağı nasıl uçurduklarına dair anlatım yapacağım.. 

 Daha önce yazdığımız Türk hava kuvvetlerinde ki uçaklar ve İlk Uçuş Anılarımı yazdığım yazıya buradan ulaşabilirsinizzzzz!! 

Sevgilerimle

Hazerfen. 








Yorumlar

  1. İşin teknik tarafını çok iyi bilmem ama annelerin kanatları ve mühimmatları hakkında kesinlikle hemfikiriz. Emeğinize sağlık 😊🤚

    YanıtlaSil
  2. delta wing anne wing melek wing en güzelleriymişler hihihi :)

    YanıtlaSil
  3. Daha önce hiç düşünmediğim bir konu.Farklı bir konu okumak hoştu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman ne mutlu bize :) Daha önce hiç düşünmediğiniz bir çok konuyu bizde bulabilirsin eminim keşfe çıktın mı bloğu?

      Sil
    2. Evet şöyle bir inceledim.Teşekkürler :)

      Sil
  4. Hic birini bilmiyordum çogunu burdan ögrendim ama anne terliği bildigim tek şeydi nokta atışı tespit yapmışsınız elinize emeğinize saglık

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder